
La plataforma 100xCent Vilafranca, creada per donar suport a la candidatura de Pere Sàbat, ha organitzat un debat obert sobre la seguretat ciutadana, amb la participació d’experts i figures polítiques de primer nivell. L’acte ha posat sobre la taula la necessitat de repensar el concepte de seguretat des d’una perspectiva més humana, social i integral.
Xavier Lecegui, exregidor de seguretat ciutadana de Vilafranca, ha destacat que la seguretat és una realitat polièdrica, on la percepció d’inseguretat sovint pesa més que les dades objectives. “Vivim en una societat infoxicada, on la desinformació i els missatges alarmistes generen una sensació d’inseguretat que no sempre es correspon amb la realitat”, ha afirmat.
Ramon Codina, expert en seguretat, ha defensat el concepte de seguretat humana, que inclou aspectes com l’habitatge, la cohesió social, la família i l’educació. “Si no aconseguim que tothom se senti part de la comunitat, serà molt difícil garantir una convivència real”, ha advertit.
L’exconsellera d’Interior i Justícia, Montserrat Tura, ha remarcat que, malgrat les percepcions, “vivim en societats on es garanteix la integritat física, cosa que no passa en moltes parts del món, on les organitzacions criminals tenen més poder que els governs” i apunta que “aquest és un perill que cal combatre a casa nostra”. Tura ha alertat del perill de caure en discursos que, sota la por, pressionen els governs per aprovar lleis restrictives que poden posar en risc les llibertats fonamentals.
“La violència és violència, la faci qui la faci. I això hauria de ser clar, però avui no ho és”, ha afirmat Tura, que també ha posat èmfasi en la necessitat de treballar en la prevenció, especialment en contextos de pobresa i marginalitat, on sovint s’originen els fets delictius.
Els participants han coincidit en la importància de no deixar que el relat de la seguretat sigui monopolitzat per discursos de dreta, que sovint simplifiquen la realitat i no aborden les causes profundes dels problemes. “No es tracta de securitzar el discurs, sinó de socialitzar la seguretat”, ha conclòs Codina.
El debat ha posat sobre la taula la necessitat de recuperar la convivència com a valor compartit, diferenciant-la de la simple coexistència. “Conviure vol dir compartir valors, i això només és possible si hi ha cohesió social i una informació veraç que permeti entendre la realitat amb claredat”, ha remarcat Tura.